Regisztráció Elfelejtett jelszó
A Greenmania egy aktív, zöld közösség. Írj, fotózz, tölts fel és köss barátságokat!
Eddigi tagjaink
7.8
focimeccsnyi stadion világításával járó CO2 kibocsátást spóroltak meg.

Nézz körül   -   Zöld varangy (Bufo viridis)

Előfordulás/ Élőhely: A zöld varangy Európában, Közép-Ázsiában de még Észak-Afrikában is általánosan elterjedt, Magyarországon általában sík vidékeken találkozhatunk vele, kedveli a homokos térszíneket, ahol megfelelő nappali búvóhelyet talál magának, hiszen leginkább szürkületben és éjjel aktív, ritkábban esős, borongós időben nappal is. Búvóhelyének fák gyökereit, kövek alját, üregeket, lakott területen pincéket, vízóra aknát választ magának. A vizektől távolabb is előfordulnak, a vízhez csak szaporodáskor kötődnek, szaporodás után eltávolodnak onnan. Teleléshez leginkább üregeket választ, de házak pincéiben és egyéb védett helyeken is átvészelheti a zord időszakot.

 

Ismertetőjegyei: A barna varangytól jóval kisebb, de szintén erős felépítésű békánk, testhosszuk általában 6-8, ritkán 10 centiméter. A hím és a nőstény közt alig van méretbeli különbség. Színezete világos barnás, drappos, fehéres alapon zöld foltokkal, valamint kis piros mirigyekkel teli. Hasának oldala mindkét nemnek fehéres. Fültőmirigyei erősek, kifejezettek, szeme zöldes alapon fekete, pupillája vízszintes és ívelt. Hangja leginkább pirregésre hasonlít. 

 

Életmód/Táplálkozás: Tápláléka rovarokból áll, melyre éjszaka vadászik, szinte minden mozgó állatra ráveti magát, ami fele akkora, mint ő. Leginkább abban különbözik a többi kétéltűektől, hogy nagymértékben képes alkalmazkodni környezetéhez, legyen az akár száraz, nedves stb. Az emberektől se fél olyan mértékben, mint a többi kétéltű. Ha szerencsénk van, még a kisebb városokban is összefuthatunk velünk éjjelenként, miközben utcai lámpák fényénél kitartóan vadásznak különféle rovarokra.

Szaporodó helynek mocsaras részeket, erdők mezők állandó pocsolyáit, csatornákat, árkokat választ, de lakott területen akár kerti tavakban is szaporodik.

 

Veszélyeztető tényezők / Védettségi státusz: leginkább a szaporodáshoz szükséges kisebb vizek kiszáradása veszélyezteti az emberi pusztítás mellett. Nem veszélyeztetett, védett faj, melynek eszmei értéke 2000 Ft.

Képek

Hozzászólok!

Üzeneted írd ide:
Hozzászólás elküldése
Hozzászólnál? Ne félj elsőnek lenni!