Regisztráció Elfelejtett jelszó
A Greenmania egy aktív, zöld közösség. Írj, fotózz, tölts fel és köss barátságokat!
Eddigi tagjaink
7.8
focimeccsnyi stadion világításával járó CO2 kibocsátást spóroltak meg.

Nézz körül   -   Vadmacska (Felis silvestris)

A vadmacska Európa egyik legkevésbé ismert emlős ragadozó faja. Rejtett életmódja rendkívül megnehezít a vizsgálatát, élettevékenységeinek, viselkedésének jobb megismerését.  Sokfelé veszélyeztetett faj is.

Osztály: Emlősök (Mammalia) Rend: Ragadozók (Carnivora) Család: Macskafélék (Felidae)

Előfordulás/élőhely: Európában, Ázsia nyugati részén és Afrikában honos. Erdős, nyílt és sziklás területeken egyaránt megjelenik, bár leginkább a középhegységi lombos erdőket kedveli. A magashegységekben már ritkább. Az utóbbi évtizedekben elterjedési területe Nyugat-Európában stabilizálódott, helyenként növekedett. A legfrissebb adatok szerint stabil és szaporodó állományai vannak Franciaországban, Németországban, Olaszországban, az Ibériai-félszigeten és a Kárpátokban.

Magyarországon a vadmacska elterjedési területe három fő részre tagolható. A legstabilabb a Bakonytól a Zempléni-hegységig terjedő terület. De stabil populáció található jelenleg még a Dráva síkon, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dunán-túli- és az Északi Középhegységben, továbbá az Alföld néhány ártéri erdejében.

Ismertető jegyei: Kisméretű ragadozó, a házimacskától erőteljesebb testfelépítése és jellegzetes mintázatú, bozontos farka különbözteti meg. Busa fejű, a házi macskánál valamivel nagyobb és hosszabb végtagú, jellegzetes cirmos mintázatú ragadozó. Farka vastag, tompa végű, rajta 7-9 fekete gyűrű látható. További különbség, hogy mancsa világosabb, orra barnás, tépőfoga nagyobb. A hímek átlagos testhossza a 30 cm hosszú farok nélkül, körülbelül 60 cm. Testtömege 5-6,8 kg között mozog, de a Kárpátokban találtak már 15 kg-os példányokat is. A nőstények átlagos testtömege 3,8 kg. A fekete színváltozat a vadmacskánál ritka, csak Skóciában és a Kaukázus vidékén figyelték meg, lehetséges, hogy a házimacskával való keveredés következtében alakul ki.

Életmód/táplálkozás: Főleg éjszaka és szürkületkor mozog. Ragaszkodik a territóriumához, ahol több tanyája van, és egy kialakított vadászösvény-rendszerben mozog. Lesből vadászik főleg rágcsálókra, de elkapja a madarakat, hüllőket és rovarokat is. Magányosan élő állat, minden egyed egy jól meghatározott területet birtokol, amely akár 50 hektár is lehet. A szaporodási időszaka január és március között van. A vadmacskák megközelítően 15 évig élnek. Rejtőzködő életmódja miatt ritkán találkozhatunk vele az erdőt járva.

Veszélyeztető tényezők/védettségi státusz: A vadmacska valaha Európa legnagyobb részén elterjedt volt, de száma már a középkorban erősen megfogyatkozott az éghajlat változása és az intenzív vadászat miatt. A vadmacska számára a legnagyobb problémát az elvadult házimacskák okozzák. Fennmaradását veszélyeztető legfőbb tényező ezekkel a házimacskákkal való hibridizációja, mivel egymással szaporodni képesek, így a gének keveredése és felhígulása miatt a vad populációk és végső soron a faj megmaradása kérdésessé válhat. Arról pedig végképp nincs információ, hogy ennek következtében milyen mértékben alakult át a vad populáció. A vadászok is gyakran tévesztik össze kóbor házimacskákkal, így a törvényes védelem ellenére sok vadmacskát lőnek ki. Élőhelyeinek egyes területein az erdőirtások, az emberi terjeszkedés egyre kisebb erdőfoltokba szorítja vissza az ott élő vadmacska-állományt. Európa-szerte jelentős számban pusztulnak el az utakon és a mérgezések következtében. Magyarországon 1974 óta áll védelem alatt, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Érdekesség: A vadmacskát (afrikai ág) először Egyiptomban háziasították azzal a céllal, hogy megvédjék a termény-raktárakat a rágcsálóktól.

Képek

Hozzászólok!

Üzeneted írd ide:
Hozzászólás elküldése
Nincs véleményed vagy nem mersz hozzászólni?