Regisztráció Elfelejtett jelszó
A Greenmania egy aktív, zöld közösség. Írj, fotózz, tölts fel és köss barátságokat!
Eddigi tagjaink
3
Föld körüli repülőút során kibocsátott CO2-ot spóroltak meg.

Nézz körül   -   Szent László v. fecske tárnics (Gentiana cruciata)

 

A tárnicsok (gentiana faj) színpompás, nagy virágaikkal az 1500 m feletti magashegységek legkáprázatosabb növényei. Igen sok fajuk közül nálunk hét faj él, valamennyi védett.

 

Törzs: Zárvatermők Osztály: Kétszikűek Rend: Tárnicsvirágúak Család: Tárnicsfélék

 

Előfordulás/ Élőhely: Európa középs tájain és déli résein, valamint a Kaukázus heyein honos. Felhatol ugyan 2000 méter magasságig is, valójában azonban a szubalpin régióra jellemző. Alpesi-kárpáti flóraelem. Hazánk területére a Alpokból csak Kőszegnél és a Vendividéken ér le, a Rozália hegységen át. A hegyi pajzsikával együtt az Alpokaljára jellemző faj. Lucosok, fenyvesek és bükkösök félárnyékos hűvös szegélyén, suvadásra hajlamos vápákban, üde, időszakosan vizes, mindig mészmentes glej-, agyag- vagy vályogtalajon él; az Első-Alpokban havasi égerligetek mentén és szurdokokban is előfordul.

 

Ismertetőjegyei: Nagy termetű, feltűnően szép, ősszel virágzó szubalpin növény alsó szárrésze fásodó, mélyen gyökerez. Felálló és virágzáskor ívesen kihajló szára 20-80 cm magas. Levelei napos helyen keresztben átellenesek, árnyékban fésűsen és sűrűn állnak; hosszan kihegyezetek, a fecske szárnyaira emlékeztetnek, lándzsás vagy tojásdad-lándzsás alakúak, kerek vállal ülők, épszélűek. A virágnak mind a csészéje, mind a pártája 5 cimpájú, s a pártacimpák visszahajlók. A párta tölcséres, tőből harangforma, 4-6 cm hosszú, sötét azúrkék, belül halványan csíkolt és lilás pöttyös. A virágok a hajtás felső részén egyenként vagy hármasával, a levelek hónaljában ülnek. Igen érdekes, hogy pontosan reggel 8 és 9 óra között nyílnak és délután 5-6 óra között csukódnak. A termés aprómagú tok.

 

Virágzás: augusztus és szeptember.

 

Veszélyeztető tényezők / Védettségi státusz: Magyarországon veszélyeztetett, védett faj, melynek eszmei értéke: 10 000 Ft.

 

Érdekesség: A növénynemzettség – Dioszkoridész szerint – Gentius illír királyról (aki i.e. 200 körül a pestis gyógyítására ajánlotta) kapta a nevét. Az 1759-es „Orvosi könyvetske” leírása szerint számos bajra jó gyógyhatása, így a kutyaharapásra, sebmosásra de akár a „szem megduzzadását” is el lehet vele tüntetni.

Nincsenek kapcsolódó anyagok.

Képek

Hozzászólok!

Üzeneted írd ide:
Hozzászólás elküldése
Na szólj hozzá!