Regisztráció Elfelejtett jelszó
A Greenmania egy aktív, zöld közösség. Írj, fotózz, tölts fel és köss barátságokat!
Eddigi tagjaink
7.8
focimeccsnyi stadion világításával járó CO2 kibocsátást spóroltak meg.

Nézz körül   -   Mogyorós Pele (Muscardinus avellanarius)

Habár legelterjedtebb pelefajunk a mogyorós pele, félénksége és az erdei peléhez hasonló rejtőzködő életmódja miatt ezzel találkozhatunk a legritkábban.

Osztály: Emlősök Rend: Rágcsálók Család: pelefélék

Előfordulás/ Élőhely: A mogyorós pele Európa legészakibb területei (Izland, Írország, Észak-Anglia, Észak-Skandinávia, Finnország és Észak-Oroszország), illetve az Ibériai-félsziget kivételével az egész kontinensen elterjedt. Magyarországon viszonylag gyakori, az alföldi lomberdőktől egészen a Kárpátok erdőhatáráig 1800-2000 m-ig fordul elő. Csak helyenként gyakori, egyébként ritka. Élőhelye a dús aljnövényzettel, sűrű bokrokkal, cserjékkel benőtt tölgy, bükk és ligeterdők, de előfordul nagyobb parkokban, elvadult gyümölcsösökben is. Domb- és hegyvidékeken valamint síkvidékeken egyaránt megél. Élete nagy részét sűrű, tüskés bokrokban tölti, amelyek megvédik a ragadozóktól. Csak este merészkedik ki onnan, hogy táplálék után kutasson, de ekkor is jórészt csak az ágakon mozog, és a fészek közvetlen közelében marad.

Fűszálakból font gömb alakú fészkét kívülről falevelekkel borítja, és egy-két méteres magasságba, az ágakra építi. Az ún. szülőfészek (ahol világra hozza kicsinyeit) annyiban különbözik a „hétköznapitól”, hogy belül növényi repítőkészülékekkel is kibéleli, így melegebb és puhább lesz.

Ismertetőjegyei: Az állat fej-törzs-hossza 6,5-8,5 centiméter, farokhossza 6,5-7,8 centiméter. Testtömege 15-25 gramm (téli alvás előtt elérheti a 35-43 grammot is). Bundája vöröses-szürkés sárga, hasi része világosabb. Mancsa párnázott, hogy a mogyorós pele az ágakon futva jól meg tudjon kapaszkodni. A mogyorós pelét dúsan szőrözött farka különbözteti meg a hasonló nagyságú egerektől. Füle lekerekített, viszonylag kicsi. Feltűnően nagy fekete szeme az állat éjszakai életmódjára utal.

Életmód/Táplálkozás: A mogyorós pele a legkülönbözőbb erdők lakója, az alföldektől a fahatárig. Lakóhelyéhez igen ragaszkodik. A nőstények általában egy alig 100 méter sugarú körön belül maradnak. A hímek valamivel távolabbra is elkóborolnak. Éjjel tevékenykedik, és téli álmot alszik. A téli alvás során szabályos időközökben felébred. Kétféle fészke van. A fialófészek átmérője körülbelül 15 centiméter, a nőstény faüregben helyezi el. A fészek elhelyezkedése rendszerint mintegy 1 méterrel a talaj felett, lehet azonban akár 20 méter magas fán is. A téli fészek a földön vagy a föld alatt, teljesen lezárva van.

Tápláléka magvak, rügyek, bogyók és fák gyümölcsei; de kora tavasszal rovarokat és azok lárváit is elfogyasztja. Főbb ellenségei: a menyét, a hermelin, a baglyok, Magyarországon főleg a macskabagoly. A mogyorós pele mintegy 4 évig él.

Az ivarérettséget egyéves korban éri el. A párzási időszak áprilistól októberig tart. A nőstény évente 1-3 almot hoz a világra. A vemhesség 22-24 napig tart, ennek végén 2-7, legtöbbször azonban 3-4 utód születik.

Veszélyeztető tényezők / Védettségi státusz: Mérsékelten veszélyeztetett, Magyarországon védett faj, eszmei értéke a nagy peléhez hasonlóan 2000 Ft.

Érdekesség: A mogyorós pele, többi rokonától eltérően, különleges módszerrel menekül. Veszély esetén képes elhagyni a farkát borító bőrt és szőrzetet, hogy egérutat nyerjen. Ez a trükk viszont csak egyszer vethető be, ugyanis a csupaszon maradt farkcsigolyákon nem regenerálódik újra a bőr.

Ha nyáron nagy a hőség az állat nyári álomba is merülhet.

Az alvó állat csak minden 5-10 percben vesz lélegzetet; szívverésének üteme a tizedére csökken.

Nincsenek kapcsolódó anyagok.

Képek

Hozzászólok!

Üzeneted írd ide:
Hozzászólás elküldése
Na szólj hozzá!