Regisztráció Elfelejtett jelszó
A Greenmania egy aktív, zöld közösség. Írj, fotózz, tölts fel és köss barátságokat!
Eddigi tagjaink egy kisváros
0.6
órányi kibocsátásával egyenlő CO2 mennyiséget spóroltak meg.

Nézz körül   -   Halványfoltú küllő (Gobio albipinnatus)

Osztály: sugarasúszójú halak Rend: pontyalakúak Család: pontyfélék

 

Előfordulás/ Élőhely: Nagyobb folyók középső és alsó folyásában, nyugodt, mély partszakaszok mentén él. Hazánkban a kavicsos medrű hegyi patatokban és a Tisza feső szakaszán a forrásvidékig fordul elő. A törzsalak a Don és a Volga mentén fordul elő, míg a három alfajai közül a Gobio albipinnatus vladykovi Pozsonytól a Duna középső és alsó medencéjében fordul elő inkább.

 

Ismertetőjegyei: A Kessler küllő rokon faja, de faroknyele rövid és magas Feje hosszú, orra rövid és tömpe, szája alsó állású. Szemei nagyok (a szem átmérője legalább akkora, mint a szemek közötti távolság). Bajuszsála visszahajtva a szem túlsó szegélyéig ér. Pikkelyei nagyok, 39-43 van az oldalvonal mentén; 4 pikkelysor van az oldalvonal és a hasúszók tövi része között. Torka többnyire pikkelyek nélküli. Hátúszója 10, farok alatti úszója 8-9 sugárral. Garatfogai kétsorosak, 3.5 - 5.3. Színezete: háta sötét, a zöldestől a barnásig változik, oldalai világosabbak, egy sor nagy sötét folttal közvetlenül az oldalvonal felett, míg hasa fehéres. Az oldalvonal pórusai felül és alul (akár a sújtásos küsznél) sötéten szegettek lehetnek. Testhossza 8-10 cm, de legfeljebb is csak 13 cm-re nő meg.

 

Életmód/táplálkozás: rajban élő fenékhal, biológiája csak kevéssé ismert. Május-júniusban ívik. Táplálékát apró talajállatok és algák adják.

 

Veszélyeztető tényezők / Védettségi státusz: Magyarországon védett, eszmei értéke: 10 000 Ft.

 

Érdekesség:

Képek

Hozzászólok!

Üzeneted írd ide:
Hozzászólás elküldése
Na szólj hozzá!