Regisztráció Elfelejtett jelszó
A Greenmania egy aktív, zöld közösség. Írj, fotózz, tölts fel és köss barátságokat!
Eddigi tagjaink egy kisváros
0.6
órányi kibocsátásával egyenlő CO2 mennyiséget spóroltak meg.

Megjelölt egyed adatai - Ipoly

Ipoly
Dátum:2010-08-25

Apaj és Ipoly, a két fiatal gólya műholdas nyomkövetése

Évről-évre bizonyítottan rengeteg védett és fokozottan védett madár szenved áramütést a középfeszültségű szabadvezeték hálózat oszlopain, vagy ütközik vezetékeknek. A madarak pusztulása és sérülése hatalmas természetvédelmi károkat okoz országszerte. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közelmúltban megjelent tanulmánya alapján, a hazai vezetékhálózaton évente minimálisan 30 000 madár, köztük számos világszerte veszélyeztetett faj (kerecsensólyom, parlagi sas, kék vércse) esik áramütés áldozatául.

A fiatal, fészekből frissen kirepülő fehér gólyákat fokozottan fenyegeti az áramütés veszélye. A még bizonytalanul manőverező gólyafiak sajnos könnyen a szigeteletlen, gyakran a felnőtt madarakat sem kímélő, 20.000 voltos villanyoszlopokon lelik halálukat. Az elmúlt 20 évben a dokumentált fehér gólya pusztulások száma meghaladta a 700 példányt! Valójában ez az adat ennek többszöröse is lehet, hiszen ez „csak” a megtalált tetemek számát jelenti.

A Greenmania-t is üzemeltető Ecocaritas Egyesület projektjének fő célja a veszélyeztetett madárfajok pusztulását okozó, szigeteletlen középfeszültségű elektromos szabadvezetékek madárbaráttá tétele, a tartóoszlopok és szerelvényeik megfelelő technológiával történő szigetelésével, amellyel megelőzhető az áramütés és a madarak pusztulása.

 A projekt keretében a Madárvilág Nonprofit Kft. közreműködésével két fiatal fehér gólyát láttunk el műholdas nyomkövetővel. Kiemelkedő fontosságú a kirepülés és a vonulás megkezdése közötti időszak, amikor a fiatalok leginkább ki vannak téve a hazai középfeszültségű hálózat veszélyeinek. Mozgásuk ismeretében pontosabban fel tudjuk mérni a veszélyeztetettségük mértékét az adott területen és a forrásokat a legveszélyesebb oszlopok szigetelésére koncentrálhatjuk.

Az Apaj névre keresztelt gólya a Kiskunságban kelt ki és nevelkedett természetes körülmények között. Kirepülése után néhány kilométeres körzetbe járt ki szüleivel táplálékot keresni, majd augusztus elején kezdte meg vonulását.

A másik fióka, Ipoly, embernél nevelkedett kisgólya, aki három társával együtt július végén egy, az Ipoly folyó mellett kialakított röpdébe került, ahol fokozatosan szoktatták vissza a természetes „gólya-élethez”. Szabadon engedése után csatlakozott egy gólyacsapathoz és augusztus közepén ő is útra kelt társaival.

Apaj és Ipoly, a két fiatal gólya történetét és első vándorútját nyomon követheted a Greenmánián és partner oldalunkon, a www.gilice.hu-n. A velük történő legfontosabb eseményekről hírt adunk, térképen követhető a vonulásuk. Bízunk benne, hogy szigeteletlen szabadvezeték hálózaton nem éri őket baleset!

Az Ipoly és Apaj nevű gólyák műholdas nyomkövetése az Európai Unió támogatásával valósul meg, a Közép-Magyarországi Operatív Program - Vonalas létesítmények természet- és tájromboló hatásának mérséklését szolgáló beruházások (KMOP-2009-3.2.1/C-0001 és 0002) keretein belül. Kedvezményezett az Ecocaritas Egyesület.

Még több megfigyelt egyed
Apaj

 

Hozzászólok!

Üzeneted írd ide:
Hozzászólás elküldése
 • 2010. November 10. Wednesday 11:12 | #18. Grumpette (0 kg-ot spóroltam)
  Bár a gólyafórumot gondolom mindenki olvassa, azért ez a hír érdemes arra, hogy ide is felkerüljön. Sajnos. Ipoly vélhetően elpusztult.
 • 2010. November 03. Wednesday 15:28 | #17. Anya (0 kg-ot spóroltam)

  Hát ... Apaj ügyben nem vagytok naprakészek.....

 • 2010. October 03. Sunday 23:00 | #16. Greenmania (0 kg-ot spóroltam)

  Úgy tűnik, hogy Apaj megunta a bő két hétnyi szudáni szedegetést és néhány óra alatt Észak-Keletnek vette az irányt. Eritrea érintésével fog vajon lendületet venni és folytatni útját délre?

 • 2010. September 15. Wednesday 11:33 | #15. Greenmania (0 kg-ot spóroltam)

  Észrevehetitek, hogy időnként ritkítjuk a térképeken megjelenő pontokat. Ennek oka, hogy már 400-nál is több helyzeti koordinátát kaptunk a gólyáktól és ha mindet feltennénk a térképre, az nagyon lelassítaná a betöltődési sebességet.

 • 2010. September 15. Wednesday 11:25 | #14. Greenmania (0 kg-ot spóroltam)

  Gólyáink továbbra is pihenő üzemmódban. Ha belenagyítotok a térképbe, akkor láthatjátok, hogy Apaj tegnapi adatai szerint egy kicsit elkalandozott kelet felé, Ipoly pedig egy néhány km-t mozdult nyugatnak. Lehet tippelni, hogy vajon mikor fogják folytatni útjukat? Egyáltalán, továbbmennek még és eljutnak Dél-Afrikáig?