Regisztráció Elfelejtett jelszó
A Greenmania egy aktív, zöld közösség. Írj, fotózz, tölts fel és köss barátságokat!
Eddigi tagjaink egy kisváros
0.6
órányi kibocsátásával egyenlő CO2 mennyiséget spóroltak meg.

Nézz körül   -   Fali gyík (Podarcis muralis)

Osztály: Hüllők Rend: Pikkelyes hüllők Család: Nyakörvös gyíkfélék

Előfordulás/ Élőhely: Európa nagy részén elterjedt, de hiányzik a Brit-szigetekről, Lengyelországból, Skandináviából, Belgiumból, Hollandiából és Dániából is. Spanyolországban foltszerűen él. Kis-Ázsiában is honos. Magyarországon elsősorban domb- és hegyvidékeken jellemző.

Ismertetőjegyei: A fali gyík hazai gyíkfaunánk egyik legkönnyebben felismerhető tagja. Testalkata karcsú és nyúlánk, feje viszonylag hosszú és lapos. Maximális hossza 16-20cm. Végtagjai vékonyak; farka, mely hosszú és fokozatosan elvékonyodó, eléri a teljes hossz 60%-át. A hát szürkésbarna, és sötétbarna, illetve piszkosfehér foltokkal tarkított, mely foltok mozaikszerűen mintázzák a hátat és az oldalakat, sőt a végtagok felszínét is. A hasoldal halvány fehéres-rózsaszín vagy vöröses árnyalatú. Teljesen fekete színű példányok is előfordulnak. A két nem hátoldalának színe alig tér el egymástól, a hasoldal azonban különböző. A hímek hasa és torka vörös és a haspajzsok széleit világos kobaltkék foltok mintázzák. A nőstények hasoldala világos, fehéres, rózsaszín és a torkot téglavörös pettyek díszítik.
A fiatalok színezete a nőstényéhez hasonló, de a hátoldal kissé zöldes árnyalatú. 

Életmód/Táplálkozás: Április elején - közepén bújik elő a téli álomból, de esetenként már márciusban is találkozhatunk vele. A többi gyíkfajunkkal ellentétben előfordulási helyein gyakran nagy számban van jelen, sok egyedből álló kolóniát alkot. Rendkívül ügyesen mozog nemcsak a talajon, de a függőleges falakon is. A leginkább melegkedvelő gyíkfajunk. Naphosszat képes ellapított testtel sütkérezni, vagy a tűző napon szaladgálni. A párzás időszakában, mely május első felére esik, a hímek üldözik egymást. A nőstény július második felében 2-8 tojást tojik, melyeket kövek közé, sziklák alá rak. A fiatalok augusztus végén, szeptember elején jönnek a világra. Jellemző rá a kannibalizmus, sok fiatal a felnőtt állatoknak esik áldozatául.
Elég későn, október második felében vonul téli álomra, előbb az öregek, majd akár egy-két héttel később a fiatalok. Tápláléka különféle kisebb bogarak, legyek lepkék, férgek stb.

Veszélyeztető tényezők / Védettségi státusz: Állománya nem veszélyeztetett. Magyarországon védett faj, eszmei értéke 10 000 Ft.

Érdekesség: A kannibalizmusra is számos példa akad a fali gyíkoknál: a kicsinyek sokszor esnek felnőtt fajtársaiknak áldozatul.

Nincsenek kapcsolódó anyagok.

Képek

Hozzászólok!

Üzeneted írd ide:
Hozzászólás elküldése
Légy Te az első hozzászóló!